PRESENTACIÓ

Benvolguts:

En aquest blog, vull retre homenatge a dues persones molt entranyables per a mi i estimades per tothom, el meu avi Carles Mauné i el meu pare Florenci Mauné, músics i compositors figuerencs i catalans.

Es tracta d'un testimoniatge de la prolífica trajectòria musical d'ambdós, el més acurat i documentat possible, alhora que un recull de la seva obra a fi de posar-la a l'abast de tots vosaltres.
Crec que la tasca de recerca dels seus enregistraments i la digitalització de les seves partitures era del tot necessària abans que l'acció del temps pogués destruir tan abundant i preuat material.

D'aquesta manera la seva obra queda a disposició de tothom qui vulgui consultar-la, descarregar-la o fer-ne l'ús apropiat.
Finalment haig de manifestar el meu immens agraïment a tots aquells que han fet que la laboriosa tasca duta a terme, hagi estat molt més planera. Des del primer moment he comptat amb l'ajut i la col·laboració, i el més important, l'alé i l'empenta de molts de vosaltres.

Per tot plegat estic segura que aquest bloc, a banda de ser una important eina de consulta, serà també un vincle interactiu per a tots els que estimem la música i el món sardanístic en especial.

Montserrat Mauné


dijous, 12 de desembre del 2013

Cobla-orquestra COSTA BRAVA

L'any 1956 Florenci Mauné va ser cofundador de la Cobla-orquestra COSTA BRAVA de Palafrugell.

Allí fou on en Florenci es consagrà com a director i arranjador. Com a anècdota, sempre dirigia els concerts clàssics amb els ulls tancats. Entre les obres de concert que va arranjar s'hi troben:  Mosaico español, Páginas de Verdi, Danzas fantásticas, Samson et Dalila, Carmen, El Carnaval dels animals, L'oïent adormit, Carnaval de Venecia, Suite obertura en miniatura de Cascanueces, Fedora, etc.

En els decurs de la seva etapa com a director artístic de la Costa Brava, fou promotor d'unes gravacions per a la casa Columbia.

Fou un innovador, músic excel·lent i un treballador infatigable, essent el màxim artífex de la sòlida personalitat musical que de bon antuvi tingué aquella formació, arribant a una alçària tan manifesta que li permeté actuar al Palau de la Música Catalana de Barcelona, on hi tingué un èxit esclatant.





Any 1956
Primer cartell d'aquesta Cobla-orquestra de Palafrugell, fundada l'any 1956, culminant un camí de gairebé dos anys de preparació que van impulsar Florenci Mauné i Josep Morell. El procés de formació s'intentà dur a terme amb la màxima discreció possible a fi de no perjudicar els músics que estaven a la plantilla d'altres orquestres.
Per tal que ningú s’apropiés del nom Costa Brava, que gaudia d’unes immillorables expectatives per raons que avui en diríem de màrqueting, es va fer córrer la veu que el nom de l’orquestra seria el de Caravel·la.
 
Hi ha un bon article a la pàgina web de la Cobla-orquestra Costa Brava, en la seva secció Història, recomano vivament donar-hi un cop d'ull, per veure com va ser tot el procés

A continuació, els components fundadors, mencionant els instruments que tocaven al Ball, així com la formació de la qual van marxar amb la intenció d'encetar una nova i brillant etapa:
A dalt de tot: Josep Bastons i Fàbrega (veu, guitarra i bateria, procedent de la Cobla-orquestra Maravella)
En tercer terme: Joaquim Coma i Parcet (trompeta i violí, procedent de la Cobla-orquestra Caravana), Joan Bofill i Grau ["Nano"] (trompeta i violí, procedent de la Cobla-orquestra Montgrins), Emili Juanals i Roqué* (trompeta, violí i acordió, procedent de la Cobla-orquestra Maravella), Josep Joli i Blanch (contrabaix, procedent de la Cobla-orquestra Els Verds) i Florenci Mauné i Marimont (director, piano i acordió, procedent de la Cobla-orquestra Caravana)
En segon terme: Lliberat Juanals i Homs, pare de l'Emili (trombó, procedent de la Cobla-orquestra La Principal de La Bisbal), Lluís Palet i Pou (trombó i violí, procedent de la Cobla-orquestra Maravella) i Santiago Bañeras i Goday (trombó, violí i viola, procedent de la Cobla-orquestra Amoga)
Davant: Jaume Esteve i Homs ["Met refilaire"] (saxo alt, procedent de la Cobla-orquestra Maravella), Narcís Paré i Ros (flauta i saxo tenor, procedent de la Cobla-orquestra Selvatana), Joaquim Ribas i Plaja ["Quim de Serra"] (saxo alt, procedent de la Cobla-orquestra Maravella), Josep Mª Bofill i Casas (saxo alt i violí, procedent de la Cobla-orquestra Maravella) i Josep Morell i Cortada (clarinet i saxo baríton, procedent de la Cobla-orquestra Caravana).

Cartell de la col·lecció d'Esteve Palet i Ribas.


I per acabar la presentació com cal, una composició publicitària que apareixia en el cartipàs que van editar aquell primer any, i que té la seva gràcia:

Conjunto moderno
Organización perfecta
Sonoridad impecable
Trepidante y dinámica
Arte y distinción

Base de un prestigio
Radiante presentación
Actuaciones insuperables
Vanguardia de éxitos
Asegure su Fiesta Mayor con la
ORQUESTA "COSTA BRAVA"


Any 1956 - Detall del cartell



Aquesta i les cinc fotos següents pertanyen a la mateixa sessió fotogràfica feta a la Sala Edison, de Figueres.





















En formació de Cobla, encara a la Sala Edison

Darrere: Emili Juanals, Joan Bofill, Joaquim Coma, Florenci Mauné, Santiago Bañeras, Lliberat Juanals i Lluís Palet
Davant: Josep Morell, Narcís Paré, Jaume Esteve ("Met refilaire"), Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill i Josep Joli.








                                              1956 - Primer fulletó publicitari



1956. A punt de començar una sardana, a Tortellà.
Darrere: Emili Juanals, Joan Bofill, Joaquim Coma, Florenci Mauné, Santiago Bañeras, Lliberat Juanals i Lluís Palet
Davant: Josep Morell, Narcís Paré, Jaume Esteve ("Met refilaire"), Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill i Josep Joli.



 
Any 1956
Joan Bofill ("Nano") va deixar la formació, el mateix any 1956, essent substituït per Sebastià Carreras.
A dalt de tot: Santiago Bañeras (bateria), Lliberat Juanals (maraques), Sebastià Carreras (trompeta), Emili Juanals (trompeta) i Joaquim Coma (trompeta)
Segon nivell: Josep Joli (contrabaix) i Jaume Esteve ["Met refilaire"] (saxo baríton)
A baix: Josep Bastons (bongos), Florenci Mauné (piano), Josep Morell (clarinet), Lluís Palet (congas), Narcís Paré (saxo tenor), Joaquim Ribas ["Quim de Serra"] (saxo alt) i Josep Mª Bofill (saxo alt).
Foto: Col·lecció Esteve Palet i Ribas.

 Cartell de la temporada 1957-1958



Any 1958
A dalt de tot: Josep Bastons (bateria i cantant)
Trompetes: Emili Juanals, Lluís Carreras i Sebastià Carreras
Contrabaix: Josep Joli
Trombons: Santiago Bañeras, Lluís Palet i Lliberat Juanals
Piano i direcció: Florenci Mauné
Saxos: Jaume Esteve ("Met refilaire"), Narcís Paré, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill i Josep Morell.




Any 1958
Cartell de la col·lecció d'Esteve Palet i Ribas





1960. Cartell de la temporada 1960-1961, i foto destacada del vocalista, tota una novetat en aquells moments.
A dalt: Josep Bastons, Emili Juanals, Lluís Carreras i Sebastià Carreras
Al mig: Josep Joli, Pere Prat, Lluís Palet i Lliberat Juanals
A baix: Florenci Mauné, Jaume Esteve ("Met refilaire") , Josep Morell, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill i Juli Esteve.




1963. Foto extreta del cartell oficial de la temporada 1963-1964.
Darrere: Josep Mª Bofill, Florenci Mauné, Antoni ("Toni") Giner i Johnny Guitart
Davant: Lluís Carreras, Juli Esteve, Joan Ollé, Lliberat Juanals, Francesc ("Paco") Sala, Lluís Palet, Emili Juanals, Josep Joli, Sebastià Carreras, Josep Morell i Joaquim Ribas ("Quim de Serra").


Any 1963
Acompanyant una de les participants en el 1er Festival de la Cançó de Gandesa




Any 1964

18 de gener de 1964. Dinant en una localitat anomenada Albesa (La Noguera)
Començant per l'esquerra, i seguint en sentit horari: Johnny Guitart, Lluís Carreras, Florenci Mauné, Lliberat Juanals (amb una ampolla de xampany al cap), Francesc ("Paco") Sala, Emili Junals, Josep Morell, Joaquim Ribas ("Quim de Serra"), Josep Mª Bofill, Sebastià Carreras, Antoni ("Toni") Giner, Joan Ollé, Juli Esteve, Josep Joli i Andreu Cusidó (xofer).
No surten a la foto en Lluís Palet ni en Jaume Esteve ("Met refilaire").





Portada del disc de la Cobla Costa Brava
on hi ha entre d'altres,la sardana Isabel de Florenci Mauné.